måndag 13 december 2010

Australisk Terrier

Den Australiska terrierns historia antas börja under kolonisationen på 1800-talet då emigranter från England och Skottland kom till Australien. Det var inte bara människor som anlände med båtarna utan de hade även med sig husdjur och däribland småhundar. Dessa blandades med varandra.
Deras uppgift var, förutom sällskap, att vara ett allt i allo på gårdar och i gruvor. De skulle klara allt från att vakta gården till att bekämpa skadedjur. Genom att Australien är ett så stort land så utvecklades många typer av rasen, något som märks även på dagens Aussies. 

Ursprungligen användes den som sällskaps- och råtthund. Dagens ”aussie” är ett lättskött sällskap för både ung och gammal, även om den är liten är den sportigare och tåligare än man tror. Rasen är känd för sin vaksamhet (en nödvändig­het bland hemlandets många ormar) och sin vig­het, egenskaper som gör den till en lämplig hund på skogspromenaden, lydnadsplanen och agility­banan.
Australisk terrier är en nummerärt liten ras här i Sverige. En liten ras med ett stort hjärta. Den australiska terriern är en utpräglad sällskapshund av sportig typ. Dess enda krav är mycket kontakt med ägaren och förhållandevis mycket motion för att vara så liten. Den är tålig, lättlärd och charmig - men envis. Aussien är en pigg och glad hund, vaksam, tuff och trofast, nyfiken på allt, självständig och människovänlig. Typiskt för rasen är att den är full av energi utomhus men stillsam inomhus. En liten hund som måste fostras med fast hand.

En liten, vaksam, pigg och glad hund, tuff och trofast, mycket envis, nyfiken och självständig, barnvänlig, full av energi ute men stillsam inomhus. "Aussies" är kraftiga, friska och lättskötta hundar och deras enda krav är mycket kontakt med ägaren och förhållandevis mycket motion för att vara en så liten hund. Den måste fostras konsekvent och med fast hand. Redan som valp behöver den få veta sin plats i flocken, att det är de vuxna (föräldrarna) som bestämmer, sedan kommer barnen och sist hunden. Det är de dåligt fostrade valparna som uppfattas som jobbiga hundar..

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar