lördag 11 december 2010

Afrikansk Vildhund

På tv idag gick det ett program om Afrikansk vildhund, även kallad Hyenhunden. Jag hade tidigare inte hört talas om de alls men jag är imponerad över hur fina dom var i programmet just. De var uppfödda vilt fast inhängnat. Han skulle nu släppa ihop två flockar en Tikflock och en hanflock. När hundarna släpptes så var givetvis mest intresserade av varandra och helt ointresserade av människan. De tittade nästan inte ens på dom.

ur Wikipedia.
Den afrikanska vildhunden eller hyenhunden (Lycaon pictus) är ett däggdjur inom familjen hunddjur, därigenom avlägsen släkting till tamhunden och den enda arten inom släktet Lycaon. Det vetenskapliga namnet betyder "målad varg". Den har asymmetriska fläckar, och det är mycket karaktäristiskt för arten att inte två djur har samma fläckmönster. Den vilseledande benämningen "hyenhund" bör undvikas eftersom den inte är besläktad med hyenan som inte är ett hunddjur över huvud taget.

Den afrikanska vildhunden jagar i flock. Deras bytesdjur är framför allt impalaantilop och andra mindre gräsätare. De är kända för sin förvägenhet och dådkraft, och för att vara intelligenta jägare. Lätet är ett gnyende pip, vilket påminner om fåglars. Deras behov av ett stort jaktområde gör dem känsliga för konkurrens med lejon och hyenor.

Annars är människan deras största hot, samt parvovirus. Eftersom de ibland anfaller tamkor så lever de i konflikt med bönder, och det händer att man lägger ut gift för att döda dem, fast de är skyddade. Tamhundens parvovirus skördar också många offer.

De är i motsats till andra hunddjur mycket svåra att tämja.

från boraszoo.se
Till utseendet påminner den afrikanska vildhunden mer om en hyena än om ett hunddjur. Den kallades därför i äldre litteratur just för hyenhund. På samma sätt som hos vargen består varje vildhundflock av ett dominant avelspar, en rad vuxna som inte förökar sig, samt valpar. Den afrikanska vildhunden väger 20–40 kg.

Vildhunden är ett flocklevande rovdjur och en av Afrikas effektivaste jägare. Den förekommer på grässtäpper, savann och i öppen skogsmark. Vildhundar skiljer sig från de flesta sociala däggdjur genom att gruppen består av besläktade hanar, istället för som hos lejonen, där gruppen består av närbesläktade honor.

Vildhunden är det enda hunddjur som endast äter kött. Bytesdjuren är upp till sebrors och gnuantilopers storlek. Gruppmedlemmarna hjälper till att skaffa föda och mata ledarparets ungar. Detta sker genom att spy upp nyss uppäten mat.

Vildhunden lever 10–12 år. Vildhundens gruppstorlek är 10–20 individer, och den leds av ett dominant ledarpar. Det är bara detta par som fortplantar sig. Parningstiden är inte säsongsbunden. Honan är dräktig i ungefär två och en halv månader och kan föda 2–16 ungar. Ungdödligheten är dock stor.

Genom intensiv jakt, sjukdomar och minskat livsrum har den afrikanska vildhunden dramatiskt minskat i antal, och tillhör idag en av Afrikas mest hotade arter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar